Nezapomínejte na patičku

Ano, mám na mysli patičku v e-mailu. To, že se nachází na úplném konci newsletteru neznamená, že je v pořádku ji odfláknout. Co obsahuje patička a proč je fajn ji zahrnout do grafického návrhu?

Co má obsahovat patička?

Patička se nachází na úplném konci e‑mailu a nejčastěji obsahuje důležité nebo zákonem dané náležitosti. Například, že se jedná o

  • obchodní sdělení
  • jaká společnost e‑mail posílá, včetně prolinku na společnost a e‑mailu, kterým je možno společnost kontaktovat, 
  • odkaz na zásady zpracování osobních údajů,
  • odkaz na odhlášení se z odběru newsletteru, pokud se náhodou nejedná o e‑mail transakčního typu, kde tento odkaz naopak být nesmí.
  • Můžeme také přidat odkaz na online verzi (je to lepší než na začátku e‑mailu)
  • a e‑mailovou adresu adresáta tohoto e‑mailu. Hodí se, když se s vámi zákazník hádá, že dostává nevyžádané e‑maily a přitom si je odněkud přeposílá z jiné jeho registrované  adresy.

Toto má jistě každý v pořádku, protože to nařizují různá evropská nařízení a české zákony.

Design patičky

Nyní si představme, jakým složitým procesem vzniká celý náš skvělý newsletter. Nejprve ho musí někdo vymyslet, pak se dělá grafika, ta prochází různými schvalovacími kolečky. Potom se musí e‑mail nějakým způsobem nakódovat. Pak se testuje, jestli se zobrazuje správně ve všech možných prohlížečích. Když je to všechno v pořádku, e‑mail se ukáže vedení firmy a začne se s úpravami. Takže se jede celé kolečko tak trošku znovu. V ideálním světě máme hotovo. No, ještě je tedy potřeba domyslet jak a kdy se to bude rozesílat.

Práce v řádu desítek (stovek) hodin - to si doplňte sami.

A zbývá... patička. Co s ní? No co by, na samotný konec našeho vymazleného e‑mailu přilepíme nějakou takovou:

Prosím, zahrňte patičku rovnou do grafického návrhu tak, aby korespondovala se vzhledem celého e‑mailu, ve kterém jste ze začátku řešili každý pixel.

(Ukázky jsou vybrané náhodně a obě společnosti mi jsou sympatické.)

Příště se podíváme na opačný konec newsletteru - jak na oslovení.

Přečti si taky