Tohle totiž není jen tak ledajaký vaječňák! Od normálního se liší ve dvou základních věcech:
To z něj dělá něco, co si prostě nemůžete nikde koupit ani za všechny peníze světa! 🙂
Už jste ochutnali? Ne? Tak ještě chvilinku počkejte, vyplatí se to! Čeká vás totiž opravdu jiný zážitek, než na co jste zvyklí. Pojďme se podívat, z jakých dobrot je to vlastně udělané…
První a obsahově největší složka - celých 220 ml (tj. 44 %) - je rum, který zrál v sudech po bourbonu. Náš vrchní znalec rumů Roman Lelek zvolil jeden ze svých oblíbených - Doorlys 12y.
Dvanáctiletý Doorly’s je původem z renomované barbadoské destilerie Foursquare. Po zrání v použitých sudech po bourbonu a následném blendování byl tento rum uložen ještě k dalšímu zrání do sudů po portském a madeiře. Vinné sudy se projevují v aroma, spolu s tóny dřeva a vanilky a náznaky čerstvé cukrové třtiny, másla a tropického ovoce. Na patře je rum komplexní a sametový, s tóny dřeva, vanilky, ovoce, koření, teplého karamelu a másla, které se perfektně doplňují, ale chuti nedominují.
Jemná zakulacenost pomalu přechází v hřejivé suché zakončení.
Na etiketě této edice je vyobrazen vzácný Ara Spixův, o kterém se předpokládá, že již ve volné přírodě nežije. V záchranných programech se ale několika desítkám daří a připravuje se jejich návrat do původního prostředí.
Druhou rumovou složku našeho vaječňáku tvoří 30 ml kubánského rumu.
Eminente pochází z ostrova u Kuby, kterému místní říkají kvůli jeho neobvyklému tvaru připomínajícího krokodýla “Isla del Cocodrilo”. Eminente Reserva zraje minimálně 7 let v sudech po whisky. Ve vůni ucítíme tóny čerstvě pražené kávy, mandle a kakaa. V chuti pak tóny kouře, vanilky a kávy, v pozadí s pikantními tóny zázvoru, sečuánského pepře a švestek. V závěru dominuje čokoláda, melasa, mandle a hrušky.
Třetí chuťovou složku pak doplňuje 30 ml třtinovice (tedy rum agricole - vyrobený ze šťávy cukrové třtiny), ideálně finišovaný v sudech po víně. Chuť rumu finišovaného po víně nám do vaječňáku už dodává Doorlys 12y, proto jsme zvolili Embargo Anejo Blanco. Je to krátce stařený blend pěti rumů - jedno agricole původem z Martiniku a další čtyři melasové rumy z Kuby, Trinidadu a Tobaga a Guatemaly. Výsledkem je komplexní rum s výjimečnou rovnováhou - v chuti můžeme nalézt lehké tóny dubu a zároveň i sladkost cukrové třtiny, v barvě pak světle zlatavé odstíny.
Tak co? Už vás to láká ochutnat, jak to hraje dohromady?
Smíchali jsme jen to nejlepší. Výše uvedené lahodné rumy, BIO vejce přímo z farmy od slepic z volného chovu, BIO třtinový cukr, apod. Zajímá vás celý recept?
Na 500 ml vaječňáku potřebujete:
Tohle celé opatrně a s láskou smícháte a uložíte do předem sterilizovaných lahví nebo lahviček. A teď to důležité! Musíte to nechat ještě alespoň 3 týdny zrát v chladu! Čím déle to vydržíte, tím bude finální produkt lepší.
Náš vaječňák jsme pro vás namíchali 12. 12. 2023, takže můžete v klidu rovnou ochutnat, ale taky si ho klidně ještě na chvíli schovejte (minimálně do konce února by měl vydržet úplně v pohodě).
Uchovávejte ho ale v lednici, tenhle vaječňák se nevaří, takže teplo mu nemusí udělat úplně dobře. Pokud v lednici moc ztuhne, nechte ho před konzumací trochu povolit, můžete i protřepat, to mu neublíží...
Budeme rádi, když nám napíšete, jak vám chutnal...
Dobrou chuť!
S láskou,
váš Activate
Inspirováno těmito dobrotami od znalců...
Součástí loňského vánočního večírku firem Etnetera Group byla mezifiremní soutěž o tom, kdo připraví nejlepší vaječňák, nejlepší bramborový salát a nejlepší překvapení.
Některé firmy dodaly dokonce více verzí, takže bylo z čeho vybírat.
V kategorii vaječňáků jsme zvítězili a dostali jsme tuhle krásnou medaili.
Letos jsme vaječňák připravovali podle stejné receptury, tak si vychutnejte opravdu nejlepší vaječňák z celé Etnetery Group, oceněný dokonce i šéfkuchaři, kteří se nám starali o catering. :-)